Heb ik RLS?

RLS testHoe weet je of je rusteloze benen hebt?  
Doe de RLStest!
 

Diagnose en beoordeling van RLS

Het valt niet mee om aan anderen uit te leggen waar je last van hebt als je rusteloze benen hebt. Je ziet er niet ziek uit, hebt geen pijn en toch moet je steeds je benen bewegen. Je kunt er niks aan doen dat je niet stil kunt zitten of slapen. En bij wie kun je terecht voor hulp voor je restless legs (rusteloze benen)? Je kunt naar je huisarts gaan. Hij weet hoe hij RLS moet behandelen. Door de dokter inzicht te geven in je klachten van je rusteloze benen, kun je hem helpen de juiste diagnose te stellen. Als je de dokter alleen maar vertelt dat je slecht slaapt, dan krijgt hij een verkeerd beeld. Vertel hem ook over het onprettige gevoel in je benen en dat het je slaap verstoort.

De dokter stelt de diagnose aan de hand van de symptomen die jij beschrijft. De meeste mensen beschrijven de symptomen van het Restless Legs Syndrome (rusteloze benen) in termen zoals trekken, kruipen (van mieren in de benen), tinteling, jeuk, pijn of branden. Andere omschrijvingen die mensen met RLS gebruiken voor hun klachten zijn:


schoppende benen, onrustige benen, groeipijnen, kriebelbenen, spuitwater in benen, branderig gevoel, elektriciteit, niet stil kunnen zitten, bewegingsdrang, wormen in benen, niet in slaap kunnen komen, niet doorslapen, slapeloosheid, wakker liggen, slaaptekort en oververmoeidheid.


Er zijn voor de dokter 4 belangrijke criteria om de diagnose Restless Legs Syndrome (rusteloze benen, RLS) te stellen.Criteria voor de diagnose RLS

Criterium 1
Voor restless legs (rusteloze benen)
Een drang om de benen te bewegen, meestal vergezeld van onplezierige gewaarwordingen/sensaties in de benen;
Criterium 2
Voor restless legs (rusteloze benen)
De drang om te bewegen of onplezierige gewaarwordingen beginnen of verergeren tijdens perioden van rust of inactiviteit zoals liggen of zitten;
 
Criterium 3
Voor restless legs (rusteloze benen)
De drang om te bewegen of de onplezierige gewaarwordingen worden geheel of gedeeltelijk verlicht door beweging zoals lopen of strekken, tenminste zolang de activiteit voortduurt;
 
Criterium 4
Voor restless legs (rusteloze benen)
De drang om te bewegen of de onplezierige gewaarwordingen zijn heviger in de avond en nacht dan overdag of treden alleen 's avonds of 's nachts op.
 Criterium 1 voor RLS:
Het onplezierige gevoel van je rusteloze benen:

- zit meestal in de kuiten maar soms ook in de dijen, voeten of armen 
- zit meestal aan twee kanten 
- zit diep, d.w.z. je voelt het niet onder de huid.

Criterium 2 voor RLS:
De drang om te bewegen treedt op tijdens rust, zoals liggen in bed, zitten in een bioscoop of reizen in een auto of vliegtuig.
Elke rustpositie kan leiden tot rusteloze kriebelende benen, mits die rust lang genoeg duurt.


Criterium 3 voor RLS:
Het vervelende gevoel van restless legs verdwijnt zodra je gaat bewegen. Mensen met rusteloze benen geven aan dat de RLS-symptomen weer beginnen zodra ze met bewegen stoppen.


Criterium 4 voor RLS:
De symptomen van restless legs (rusteloze benen) treden zelden 's ochtends op; ze komen voornamelijk 's avonds voor of 's nachts als je in bed ligt voordat je in slaap valt. Het gevoel van rusteloze benen kan er ook voor zorgen dat je 's nachts een paar keer wakker wordt.

Naast de genoemde vier criteria voor RLS is er nog een aantal kenmerken die kunnen wijzen op Heb ik RLS? rusteloze benen:

  1. Het voorkomen van Restless Legs Syndrome bij je eerstelijns familieleden; bij meer dan 50% van de mensen met RLS is dit het geval;
  2. Het optreden van schokkende bewegingen van de grote teen, enkel, knie, heup en/of de benen (PLMS).

Vaak kan je partner informatie geven over jouw RLS-symptomen, vooral over het optreden van de schokkende beenbewegingen tijdens je slaap (PLMS). Jij kan door die bewegingen heen slapen, maar je partner wordt er mogelijk wel wakker van.

Als je de dokter voorziet van informatie over je klachten van je rusteloze benen en wijst op de mogelijkheid van RLS, kan hij je goed helpen bij de behandeling ervan.